Лист за избегла, прогнана и расељена лица

Теслин Торањ, jедна или двије идеје!?

0 коментара
Теслин Торањ, jедна или двије идеје!?

Београд уз име и дјело Николе Тесле  (Смиљан, Лика, Војна Крајина, 10. јула 1856 – Њујорк, САД, 7. јануара 1943) везује музеј његових проналазака и других предмета и докумената у Крунској улици, а однедавно и међународни аеродром носи његово име, у кругу централне аеродромске зграде је споменик великом Личанину. Још један је постављен испред зграде техничких факултета на Булевару краља Александра. Такође од недавно, Теслиним именом назван је један београдски булевар, а од раније средња електротехничка школа, која може да се похвали да ју је похађао велики број данас признатих стручњака.

Почетком 2011. године у јавности је обновљена идеја Теслиног торња, односно Иновационог научно-развојног центра, са галеријом на самом врху. Центар би, такође, носио име Николе Тесле.

Градња таквог центра умногоме би допринијела брендирању српске престонице, саопштила је крајем јануара Привредна комора Србије (ПКС). Поред ПКС идеју подржава и београдска Привредна комора, а из обје подсјећају да је приједлог  још 2004. године упутила српска Академија иновационих наука, која окупља око 60 чланова-изумитеља.

Макету торња је, према поцаима тих институција, урадила дизајнерка Марија Попивода, али ту је ријеч само само о првој идеји, која може да буде повод и другим дизајнерима и архитектама.

- Зграда би била у облику торња који би муњама, у одређено доба дана, обасјавао српску престоницу и постао нови симбол Београда. Тај научно-развојни центар окупљао би људе који имају идеје за нове производе и технологије, а бавио би се образовањем младих. У њему би постојале конференцијске сале, одржавале би се радионице, служио би за повезивање са иноваторима у свијету, наводе предлагачи.

Београдске „Вечерње новости“ и „Блиц“, као и неколико мањих ТВ станица у Србији, објавили су почетком прошле године и Душан Синадиновић из Лесковца годинама заступа готово исту идеју. Синадиновић је тада  изјавио да је аутор многих изума али да није успио да их патентира. Он тврди и да је прочитао све што је о Тесли објављено.

Тај незапослени аутомеханичар снимио је, како су написале „Новости“, документарни филм у којем је детаљно изложио идеју изградње Теслиног торња.

Тај видео материјал је сада доступан и на Јутјубу. Према Синадиновићу, торањ би требало да буде висок 55 метара, колико је и онај оригинални у Невади.

Оставите коментар