Лист за избегла, прогнана и расељена лица

In memoriam

0 коментара
In memoriam

Војислав Кораћ (Дебело Брдо код Коренице, 6. jуна 1924 – Београд, 29. oктобра 2010)

Академик САНУ Војислав Кораћ, познати српски историчар архитектуре, професор Универзитета у пензији, преминуо је у 86. години.

Кораћ је рођен у Лици, послије Основне школе коју је завршио у родном Дебелом Брду, похађао је гимназије у Суботици, Кореници, Сремским Карловцима и Београду. Студије архитектуре започео је у Праги 1946, a дипломирао у Београду 1952. године. Докторирао је на Филозофском факултету Универзитета у Београду  1959, темом о градитељству у Поморју. Аутор је неколико књига, међу којима монографија о манастирима Хиландар (сa Mирком  Ковачевићем) и Студеници Хвостанској, књиге о Мартиници, и коаутор монографије  о Студеници и Пећкој патријаршији, збиркe студија Између Византије и Запада, и више од 100 научних чланака у најугледнијим домаћим и светским часописима.

Од 1977. био је редовни професор Филозофског факултета. Радио је на организацији научног и стручног рада у Институту за историју умjетности. У том Институту обављао је и дужност уредника. Током његове управе у Институту је формирана богата стручна библиотека и отпочео рад на издавању стручног часописа. Такође је објављен и читав низ монографија, студија и друге грађе.

Дописни члан САНУ постао је 1981, а редовни 1989. године. У САНУ je био члан Одбора за историју умjетности на чијем челу се налазио од 1983, године,  Одбора за проучавање Косова и Метохије, Одбора за проучавање Срба у Хрватској, Одбора за питање Копаоника и Одбора за рjечник појмова из области ликовних умjетности.

Добитник je  Октобарске награде града Београда за 1977. и 1987. годину, Годишње награде Друштва конзерваора Србије за 1986. и Ордена рада са црвеном заставом 1988. године.

Оставите коментар