Лист за избегла, прогнана и расељена лица

Избеглице лакше до посла

0 коментара
Избеглице лакше до посла

Фонд за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима АП Војводине готово у целости је остварио планирани програм рада у 2010., било да је реч о интеграцији, одрживом повратку, економском оснаживању или о другим програмима, речено је, између осталог, на седници Покрајинског савета за избегла, прогнана и расељена лица АП Војводине, одржаној, крајем децембра, у згради Владе Војводине под председавањем др Јанка Веселиновића.

Oвaj већ респектабилни покрајински орган до сада је стамбено збринуо велики број избеглих лица али и пружио значајну помоћ онима који су се вратили ради лакшег започињања новог живота у старом крају.

Фонд је у 2010. откупио укупно 73 куће са окућницом за стамбено збрињавање ратом унесрећених породица, које су се определиле за интеграцију овде, доделио два пакета помоћи у грађевинском материјалу (вредност по 5.000 евра) и започео процес реализације програма трајног збрињавања још 120 породица чији је завршетак планиран у првом кварталу 2011.

Повратничким породицама у Хрватској, БиХ и КиМ испоручено је 20 пакета с белом техником, резним алатом и пољопривредном механизацијом (вредност по 1.500 евра), ових дана је испоручена механизација пољопривредним задругама у Хрватској и БиХ, а одобрена су и 32 повратничка пакета чија се испорука очекује почетком 2011. Смотра фолклора у Стрмици, обнова цркве у Голубићу (код Книна), набавка књига за библиотеку у Дрвару и научни скуп помирења у Голубићу код Обровца помогнути су са 350.000 динара, а исто толико средстава одвојено је за Заједничко веће општина у Вуковару за опремање телевизијског студија.

У Оџацима и Кикинди формиране су еколошке задруге за рециклажу секундарних сировина у којем је запослено по 7 радника (избеглица). Фонд им пружа помоћ у набавци опреме, субвенисању плата радницима, покривању трошкова пословања…

Израђен је и пројекат економског оснаживања избегличких породица на подручју Новог Сада, Ковина и Панчева који ће се финансирати средствима европског ИПА фонда, а чија реализација треба да почне у фебруару 2011.

- За трајно стамбено збрињавање фонд је обезбедио око 47.000.000 динара, за програм одрживог повратка 20,7 милиона динара, а за економско оснаживање преко 450.000 евра донаторских средстава европских фондова за која је Фонд по први пут конкурисао у 2010. – рекао је, између осталог, у свом излагању, Радомир Кукобат, директор Фонда.

Милорад Васин, Покрајински секретар за рад и запошљавање, најавио је израду Акционог плана за запошљавање избеглица путем појачаних субвенција код постојећих послодаваца. Тај начин запошљавања у Војводини се показао добрим, а избеглице би имале приоритет при запошљавању.

Закључци, међу којима је и већа помоћ информисању избјеглих, прогнаних и расељених лица, које је предложио др Јанко Веселиновић, на крају седнице, једногласно су усвојени.

Покрајински савет за избегла, прогнана и расељена лица АП Војводине

Текст и фото: М. Совиљ

Куће за седам породица

Седам породица са статусом избеглих и прогнаних лица у Кљајићеву, Риђици, Станишићу, Стапару, Чичовима и Бездану у општини Сомбор, посредством Фонда, Нову годину дочекаће под својим кровом.

Остали програми

- „Иди – види“ посете Хрватској,

- Једнократна новчана помоћ за ученике – средњешколаце из избегличких породица,

- Помоћ у огревном дрвету за избегле у Сремској Митровици,

- Хуманитарна помоћ за повратнике у Косовско село Жач.

Укупно је за ове и још неке друге програме у 2010. обезбеђено око 5 милиона динара.

Оставите коментар