Лист за избегла, прогнана и расељена лица

Стогодишњица од рођења Григора Витеза

0 коментара
Стогодишњица  од рођења  Григора Витеза

Григор Витез (Косовац. Нова Градишка, 15. фебруара 1911 – Загреб, 23. новембра 1966), познати дјечји писац из школских читанки, био је и плодан књижевни преводилац.

Поeзија тог плодног ствараоца рођеног у српској породици у западној Славонији, је преведена на много страних језика. Он је говорио француски, руски и словеначки а са тих језика је и преводио.

Најпознатија Viteyova дјела су : „Сто вукова“, „Кад би дрвеће ходало“, „Гдје приче расту“, „Пјесме“, „Наоуружане руже“ и „Иза брда плава“.

Послије завршене учитељске  школе, до почетка Другог свјетског рата, био је учитељ. Учесник је НОБ а послије рата је радио у министарству односно секретаријату просвјете Хрватске и као уредник у издавачким предузећима  „Младост“ и Српском културном друштву „Просвјета“.

Његовом поезијом доминирају једноставне и непосредне лирске слике.

Др Станко Кораћ је написао да су трајни знак поезије Григора Витеза „мирноћа и једноставност, чак и онда када узима теме из рата, а широку популарност стекао је поезијом за дјецу“.

Писао их је са становишта самог дјетета, као да је сам дијете и као да говори међу њима и за њихово друштво, јер одговарају духу и радозналости малишана, навео је Кораћ.

У Хрватској је установљена награда за дјечју поезију, која носи његове име.

Оставите коментар