Лист за избегла, прогнана и расељена лица

Комесар СЕ Хамарберг: Треба наћи рјешење за Србе повратнике

0 коментара
Комесар СЕ Хамарберг: Треба наћи рјешење за Србе повратнике

Kомесар Савjета Eвропе  за људска права Томас Хамарберг је истакао потребу да се нађе одрживо рјешење за Србе повратнике у Хрватску из избјеглиштва, истчући посебно оне који су стекли станарска права. У редовном годишњем извјештају, он  је позвао да се ефикасно истраже ратни злочини, а жртве обештете, апелујући и да Загреб појача сарадњу са Хашким трибуналом за ратне злочине.
Комесар СЕ навео је да се треба наћи праведно и одрживо рјешење за Србе који се из избјеглиштва враћају у Хрватску, као и да се посебна пажња треба посветити њиховим станарским правима и зарађеним а неиплаћеним пензијама. Он је подржао напоре хрватских власти да рјеше проблеме људских права проузроковане грађанским ратом од 1991. до 1995. године и истакао основно право свих избјеглих и расељених особа на добровољни и достојанствени повратак.
Комесар СЕ за људска права је изразио забринутост због наставка праксе суђења у одсуству и указао на бољу ефикасност специјализованих судова, као и на заштиту свједока. Према њему, власти требају наставити напоре да се идентификују нестале особе и подстакнути  помирење, како је навео, „првенствено кроз непристрасно учење историје”.

Оставите коментар