Лист за избегла, прогнана и расељена лица

Пресуда Хага “Олуји”

0 коментара
Пресуда Хага “Олуји”

Готовини и Маркачу укупно 42 године, ослобађајућа пресуда за Чермака

Од тројице хрватских генерала којима је за злочине почињене у војно-полицијској акцији „Олуја“, у љето 1995. године, суђено у Хашком трибуналу, затворску казну од 24 године добио је Анте Готовина, док је  Младен Маркач кажњен са 18 година, а Иван Чермак је ослобођен одговорности. Суд је оцијенио да је у току те акције извршено присилно расељавање Срба из Крајине, назвавши то депортацијом. Трибунал је закључио да је кључна особа у том удруженом злочиначком подухвату био тадашњи предсједник Хрватске Фрањо Туђман.

Судско вијеће, изричући 15. априла 2011. године првостепену пресуду коју је у име тог  вијећа образлао Алфонсо Ори, навело је да је закључило како је Анте Готовина, са позиције команданта Сектора Сплит наредио свим јединицама на том подручју незаконито гранатирање Книна, Бенковца, Обровца, Грачаца и и нападе на цивиле. У пресуди је наведено и да је командант сплитског сектора сматрао да кривична дјела против цивилног становништва могу да се изврше ради постизања циљева са брионског састанка предсједника Хрватске Фрање Туђмана са војним руководством, одржаног крајем јула 1995, уочи саме “Олује”. “Вијеће сматра да су они расправљали и о томе колико је важно да крајишки Срби напусте територију, као дио предстојећег напада. Готовина је тада рекао: Велики број цивила се евакуише и ако наставимо са тим притиском неће бити тако пуно цивила, и остаће само они који морају или немају могућност да оду”, навеоје судија Алфонсо.

Судско вијеће је закључило и да је Фрањо Туђман био политички и војни вођа прије “Олује” и у вријеме њеног трајања и кључна особа у злочиначком удружењу, као и да му је био циљ да Крајину насели Хрватима. “Други чланови злочиначког удружења су били министар одбране Гојко Шушак и генерал Звонимир Червенко. Они су користили војне и полицијске снаге за извршење ратног злочина. Међутим, осим специјалне полиције, нису коришћене за наведена дјела остале полицијске снаге”, оцијенило је то вијеће.

Судија Алфоно Ори је за Младена Маркача, који је у вријеме „Олује“ био помоћник министра унутрашњих послова Хрватске, рекао да није предузео било какве кораке да се открију починиоци кривичних дјела  у “Олуји” и против њих покрене даљи поступак. Младен Маркач је, како је у тексту пресуде наведено, створио атмосферу некажњивости што је охрабривало извршење злочина над крајишким Србима. Он је осуђен за злочине против човјечности, пљачку јавне и приватне имовине, безобзирна разарања, убиства као кршење закона и обичаја ратовања, нечовјечна дјела и окрутно поступање.

Кривичне одговорности је ослобођен командант “Здруженог подручја Книн” у вријеме акције „Олуја“ генерал Иван Чермак за кога је судско вијеће закључило да је имао “извјесног утицаја над цивилном и војном полицијом, али није имао правна овлашћења за одржавање реда и мира”. “Није доказано да су његови потчињени извршили било какве злочине. Он је, између осталог, био задужен за контакте са међународном заједницом и активирање јавних служби у граду”, наведено је у образложењу пресуде.

ОДЈЕЦИ И РЕАГОВАЊА

Неколико стотина ратних ветерана и других грађана Загреба, на Тргу бана Јелачића испред видео бима са директим ТВ преносом, протестним повицима дочекали су пресуду Хашког трибунала. Са трга, око 200 људи  у колони се упутило пред просторије Хрватске демократске заједнице. Ту су извикивали: „Издаја, издаја” и пјевали усташке пјесме, попут “Ево зоре, ево дана, ево Јуре и Бобана”. Протести, али много масовнији, настављени су идућег дана.

Хрватска бискупска конференција позвала је вјернике на пост и на молитву „за праведну одлуку суда у Хагу“.

У Задру је ратни ветеран, чије име медији нису објавили, улетио у излог једне продавнице на Калеларги и том приликом повриједио се стаклом разбијеног излога.

Хрватски предсједник Иво Јосиповић изјавио је да је „шокиран“ пресудом генералима Анти Готовини и Младену Маркачу, „а посебно тезом о постојању заједничког злочиначког подухвата који укључује и највиши политички и војни врх Хрватске“. Према његовим ријечима, то не доводи у питање легитимитет и легалност рата и акцији Олуја. “Теза о заједничком злочиначком подухвату не подразумјева да су сви припадници Хрватске војске и полиције учесници злочиначког подухвата, да су сви злочинци. Хрватска поштује и поштоваће све хероје који су сачували нашу независност и слободу”, навео је Јосиповић у првом реаговању на хашку пресуду.

Предсједница Владе Хрватске Јадранка Косор рекла је да пресуда није правоснажна и да је „пред Загребом сада жалбени поступак, јер квалификација да је Хрватска учествовала у злочиначком подухвату је неприхватљива”. “У животу појединаца и народа постоје тренуци које је тешко прихватити. Наш став о карактеру операције “Олуја” врло је јасан – била је то легитимна операција с циљем ослобођења подручја. Свака наша реакција се у овом тренутку помно прати и мјери. Међутим, желим рећи оно што вјерујем да осјећају сви хрватски грађани – ми се истине не бојимо, поносни смо на све који су омогућили да данас будемо слободна држава”, казала је Јадранка Косор. Она је на загребачком аеродрому дочекала Ивана Чермака, који се 15. Априла касно поподне авионом Владе Хрватске, из Хага вратио у Загреб. „Осјећам се мучно. Нитко у Хрватској се након овог што се данас у Хагу догодило не може осјећати добро“, рекао је Иван Чермак., Он је казао да је „прва рунда“ његовог случаја завршена.  Додао је да је са Готовином и Маркачем, који су, како је навео, стоички поднијели осуђујуће пресуде, договорио да ће им бити продужена рука на слободи и да ће им помагати.

Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је да је Хашки трибунал поступио у складу са правом. „Уколико имамо казне примјерене злочину који је извршен, онда имамо веће шансе и претпоставке за помирење међу грађанима на простору Југоисточне Европе“. Oн je нагласио да се не би удубљивао у оцјену оправданости казни, јер би то било мијешање у рад Хашког трибунала и правосуђа, и да као предсједник Србије принципијелно увијек избјегава да се мијеша у рад правосудних институција и институција Уједињених нација.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да осуђујућа пресуда  доприноси уклањању стереотипа, према којем су само Срби на територији бивше Југославије организовано вршили злочине. Милорад Додик  је рекао да су сви напори, који су уложени да се докаже да су Срби страдалници у протеклом рату, сада добили судски епилог.

Предсједник „Веритаса“ Саво Штрбац истакао је да пресуда  представља „јак вјетар у леђа контратужби коју је Србија поднијела против Хрватске Међународном суду правде за геноцид почињен над Србима од 1991. до 1995. године.  “Правни тим Србије означио је ‘Олују’ као војну операцију која има пун капацитет геноцида“, навео је он. „Ако се ово што је утврдио Међународни кривични суд у Хагу повеже с догађајима који су претходили ‘Олуји’ – а то су злочини почињени у акцијама ‘Медачки џеп’, ‘Бљесак’, ‘Равни котари’ и ‘Миљевачки плато’ и, најзад, са злочинима почињеним над Србима у фашистичкој НДХ Анте Павелића – онда се долази и до геноцидне намјере“, казао је Саво Штрбац. Он је истакао да је пресуда генералима велик ударац за политику Хрватске и да је за прогнане Србе најважнија квалификација кривичног дјела као удруженог злочиначког подухвата, на чијем су челу били тадашњи предсједник и командант оружаних снага Хрватске и које је спроведено у циљу протјеривања српског становништва из Крајине. Саво Штрбац наводи да пресуда Хашког трибунала сама по себи значи „ревизију новије историје, чега су се Хрвати највише прибојавали“.

Зоран Пусић, предсједник Грађанског одбора за људска права из Загреба рекао је: „Осуђујућа пресуда Хашког трибунала Анти Готовини и Младену Маркачу је очекивана, а разочарање хрватске јавности због високих казни које су им изречене посљедица је навијачког и пристрасног новинарства које је ширило лажну наду да они могу бити благо кажњени“. Тај одбор је годинама унатраг настојао да се у Хрватској процесуирају злочини над Србима.

Функционер Хрватске странке права Хрвоје Томасовић, из Сплита, рекао је да је за пресуду крива влада, “јер је из пресуде видљиво да је цијела Хрватска створена на злочиначком подухвату“.

“ По томе наша држава није уоће легитимна. Готовини не би ни Милошевић дао 24 године“, казао је он и додао “да је судско вијеће било у саставу Добрица Ћосић, Јован Рашковић и Миле Мартић, да је суд био на Палама или у Пожаревцу, пресуда не би била ни упола каква је била”.

Посланик најјаче опозиционе странке Социјалдемократске партије Ингрид Античевић - Мариновић рекла је да су било какви протести узалудни и да немају смисла јер Хаг неће промијенити своју одлуку.

Оставите коментар