Лист за избегла, прогнана и расељена лица

ТОМИСЛАВУ МЕРЧЕПУ ЈОШ МЈЕСЕЦ ПРИТВОРА

0 коментара
ТОМИСЛАВУ МЕРЧЕПУ ЈОШ МЈЕСЕЦ ПРИТВОРА

Бившeм помоћнику ратног министра полиције Хрватске Томиславу Мерчепу (58), који је ухапшен у Новом Загребу 10. децембра прошле године, je 9. маја 2011. продужен притвор за још мјесец дана.

Мерчеп је 10. децембра 2010. у Жупанијском суду дао и исказ о ратним злочинима у главном граду Хрватске (Павиљон 22 Загребачког сајма који је био логор за Србе) и у Пакрачкој пољани, крајем 1991. године. Њему је тада одређен једномјечени притвор, који му је у два наврата продужаван, због опасности од утицаја на свједоке и нарочито тешких околности у којима је криминално дјело извршено. Мерчеп се као шеф полиције у Вуковару у љето 1991. (када није било војних дејстава), доводи у везу с убиством или нестанком 43 људи, од којих је највише Срба, са ширег подручја Загреба, Кутине и Пакраца у западној Славонији. Тужилаштво је предложило 40 свједока, међу којима су и неки из Србије.

Неки од припадника Мерчепове јединице правоснажно су осуђени за убиства, али из објести – Муниб Суљић, Синиша Римац, Игор Микола и други.

Уз „мерчеповце“ се везује и један од највећих скандала у хрватском судству поводом злочина када је група њих, међу којима и Суљић, Римац и Микула, децембра 1991. у Загребу убила Милана Зеца, његову жену и 12-годишњу кћерку Александру, док су комшије спасили двоје преостале дјеце. Они су због процедуралне грешке пуштени иако су признали злочин.

Против још шест припадника Мерчепове јединице водио се поступак за дио злочина у Пакрачкој Пољани у западној Славонији. Они су оптужени,али их је првостепени суд на крају ослободио. Врховни суд је 2001. укинуо ослобађајућу пресуду и предмет вратио на поновно суђење.У поновљеном поступку осуђени су на вишегодишње затворске казне, али је Врховни суд укинуо пресуде, а поступак поново вратио суду у Пожеги.

Првооптужени Дамир Куфнер био је марта 2009. неправоснажно осуђен на четири и по године затвора, Давор Шимић на годину дана, Павао Ванцаш на три, Томица Полето на 16, Жељко Тутић на 12 и Антун Ивезић на 10 година затвора.

Оптужени су да су као бивши припадници вода војне полиције из села Кипа и Клисе у новембру и децембру 1991. одводили цивиле у импровизовани затвор због испитивања гдје су их физички и психички мучили, а онда и убијали. Од 24 српска цивила заточена у рибарској колиби покрај Мариног Села,18 их је убијено.

Мерчеп је смјештен у затворској болници „Дубраве“, јер је прије хапшења имао мождани удар.

Оставите коментар