Лист за избегла, прогнана и расељена лица

Преминуо академик Петар Бокун

0 коментара
Преминуо академик Петар Бокун

Академик Петар Бокун, познати психијатар, преминуо је 11. маја  у Београду, у 71. години.

Бокун је основну школу завршио у Врлици. У том далматинском мјесту се и запослио одмах послије дипломирања медицине. Он је у Врлици био доктор опште праксе а потом и директор Дома здравља и предсједник мјесне заједнице.

Завршио је сињску гимназију, а Медицински факултет у Загребу, 1964. године, као први у генерацији. Специјализирао је психијатрију и неурологију у Сплиту и Загребу, а докторирао на београдском Медицинском факултету. До ратова деведесетих радио је у медицинским и образовно-научним установама у Сплиту, био је и професор Правног факултета, а пензионисан је као специјалиста психијатар сплитске Војне болнице.

Усавршавао се у болницама у Великој Британији

У Београд  се преселио 1991. године. У Београду је основао катедру психоантропологије на Академији уметности, 2005. године. Посљедњи пут у јавности био је на Првом сабору Врличана, на Ускрс ове године у порти цркве у Батајници када је истакао потребу очувања традиције Чувара Христовог гроба, древног обичаја врличке српске православне цркве светог Николе.

Аутор је више десетина књига и стотине стручних и научно-популарних радова, не само из нсихијатрије и неурологије. У Сплиту је био стални сарадник листа „Недјељна Далмација“, а у Београду запажени учесник ТВ контакт емисија и колумнтиста у више новина.

Испраћај је на Новом гробљу у Београду, у суботу, 14.  маја у 10, а сахрана у 12.30 часова на гробљу у Владимировцу, код Алибунара, у Банату. У том градићу Бокун је започео школовање, прије него се преселио у Врлику – родно мјесто његових родитеља.

Бокун је добио више одликовања, био члан Удружења  књижевника Србије, Друштва српских домаћина и Српског лекарског друштва.

 

Оставите коментар