Лист за избегла, прогнана и расељена лица

Данци помажу у расвјетљавању злочина у Двору

0 коментара
Данци помажу у расвјетљавању злочина у Двору

Данска специјална канцеларија за међународни криминал позитивно је одговорила на захтјев српског Тужилаштва за ратне злочине да помогне у разговору са свједоцима злочина у Двору на Уни, у хрваткој војно-полицијској акцији „Олуја“ из августа 1995. године.

Тужилаштво је данас саопштило да је затражило међународну правну помоћ у вези с убиством цивила у Основној школи у Двору 8. августа 1995, и да је тај захтјев упутило крајем априла ове године у намјери да провјери наводе медија о починиоцима и жртвама, као и да испита све околности.

Затражена је помоћ у разговору са данским држављанима Јаном Велендорфом, припадником данског контингента мировне мисије УН, који је недавно поновиода су војници из његове земље, били свједоци масакра над хендикепираним српским цивилима у Основној школи у Двору.

Он је рекао да је 1995. године била обављена комплетна истрага у Данској о том случају, као и да су његови претпостављени о свему били обавјештени.“Испитивала су ме двојица истражитеља УН… али не знам шта је било послије. Нико ми никада није рекао ништа“, казао је Велендорф. “Када бих могао да вратим вријеме уназад, данас бих пуцао у униформисане војнике, који су убили деветоро српских цивила“, додао  је он.
Према његовим ријечима, у вријеме злочина, је затражио дозволу од команданта Јоргена Колда да пуца, али му је Колда одговорио да припадници снага УН, „не пуцају у сукобима“. Велендорф је у недавној изјави данским медијима изразио и спремност да свједочи пред судом о том ратном злочину.

О убиству деветоро српских цивила у Двору на Уни истраге су овог прољећа отворили и српско и хрватско тужилаштво.

Српско тужилаштво за ратне злочине је у саопштењу навело да ће бити  обављен разговор и са командантом Јоргеном Колдом. Тужилаштво је затражило и да присуствује узимању изјаве од Каспера Ведсманда, новинара једног данског листа који је први објавио Велендорфово свједочење.

 

Оставите коментар