Лист за избегла, прогнана и расељена лица

Годишњица злочина у Двору на Уни

0 коментара
Годишњица злочина у Двору на Уни

У „Олуји“, 8. августа 1995. године, у школи у Двору на Уни убијено је девет особа, од којих већина њих физички и ментално хендикепираних

Дан послије уласка Хрватске војске у Двор на Уни, у току војно-полицијске акције „Олуја“,  8. августа 1995. Године, убијени су један брачни пар и седам физички и ментално хендикепираних особа, смјештених у просторијама основне школе.
Убијени су: Десанка Теодоровић (1915), Зорка Марић, старости између 40 и 50 година (леш пронађен у инвалидским колицима), Јован Мацут  (1931, поред њега је био штап за помоћ при кретању), НН женска особа старости око 70 година с разнесеном лијевом страном лобање, Терезија Ружак, око 65 година, имала је ампутирану лијеву ногу,  Дарко Кривокућа из Војнића (1966), НН женска особа, око 55 година и  Слободан Вукшић, стар око 70 година. Једна жртва није идентификована, а пронађена је у учионици на првом спрату школе како лежи на леђима, са раном дубине неколико центиметара.

О масакру се до прољетос, када је донијета првостепена хашка пресуда за „Олују“, знало веома мало. Недавно су податке о масакру јавности  обзнанили и новинари и сниматељи данске телевизије БТ, постављајући питање одговорности њихових сународника у контигенту мировних снага УН у бившој РСК.

 

Један од данских мировњака, Јан Велендорф је тада поновио оно што је раније изјавио једном данском дневном листу, да је њему и другим војницима из његове земље, који су били свједоци масакра над хендикепираним српским цивилима у Основној школи у Двору, команда наредила да не интервенишу.

Злочин је починило 12 маскираних особа, посвједочио је тај дански војник, не наводећи њихову припадност. Поједини хрватски медији, али и представници правосуђа, својевремено су га приписали припадницима Војске бивше РСК!

Саво Штрбац, директор ДИЦ „Веритас“, изјавио је, међутим,  да је недвосмислено да су тај злочин, као и многе друге током „Олује“ починили хрватски војници и навео да је у холандском листу „Хет парол“ 19. децембра 1996. објављен текст двојице холандских историчара, који су описали овај догађај и директно оптужили хрватске војнике.

Данац Велендорф је на телевизији казао и да је 1995. године  била обављена комплетна истрага у Данској о том случају, као и да су његови претпостављени о свему били обавјештени. “Испитивала су ме двојица истражитеља УН… али не знам шта је било послије. Нико ми никада није рекао ништа“, рекао је .

“Када бих могао да вратим вријеме уназад, данас бих пуцао у униформисане војнике, који су убили деветоро српских цивила“, додао  је он.
О убиству деветоро српских цивила у Двору на Уни  истраге су прољетос отворили и српско и хрватско тужилаштво.

Према процјенама из више извора, у Двору на Уни је августа 1995, у току и послије акције „Олуја“  убијено око 200 Срба. За злочине у сектору „Сјевер“ УН  гдје се десио тај страшни  злочин још нико није осуђен. Недавна пресуда Хашког трибунала хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу, односи се на сектор „Југ“, односно подручје Лике и сјеверне Далмације.

Оставите коментар