Лист за избегла, прогнана и расељена лица

Викиликс: „Олуја“ претворена у „побједу“ кад су се Срби повукли

0 коментара
Викиликс: „Олуја“ претворена у „побједу“ кад су се Срби повукли

Војно-полицијска акција „Олуја“ није војни успјех, она је претворена у побједу јер су се Срби повукли, суштина је једне од депеша послате из Загреба у Вашингтон августа 1995. године, коју је 26. августа 2011. објавио „Викиликс“. Такав извјештај, на основу анализе двојице холандских официра у саставу међународних снага,  из Хрватске је послат у Вашингтон 30. aвгуста ’95, у вријеме звјерстава над Србима у, тада већ бившој, Крајини.

Викиликс“ је база података са више од милион докумената, међу којима је највише оних повјерљиве природе, који на тај начин постају доступни јавности. Та мрежа је, сада преко странице Твитера, за коју се вјерује да је користи оснивач „Викиликса“ Џулијан Асанж, јавила да је у јавност пустила преко 100.000 досад необјављених депеша из америчких амбасада широм свијета.

Викиликс открива да су се, крајем августа 1995, двојица америчких сенатори у Книну, састали са  холанским официрима и другим представницима УН, као и са командантом Зборног подручја, хрватским генералом Иваном Чермаком, с којим су разговарали о стању на том подручју послије завршетка војне операције. Чермак је био оптужен пред Хашким трибуналом, али је превостепеном пресудом, средином априла ове године, ослобођен. За једног од хрватских официра загребачки „Јутарњи лист“, наводећи на основу података са „Викиликса“ само његово презиме Балфур (Balfour), пише да је америчким сенаторима Ворнеру (Warner) и Керију (Kerrey) ), на састанку неколико пута поновио да је „одлука о повлачењу била главни кључ хрватске побједе“. Холандски официр је за поједине јединице Хрватске војске навео да су „изгледале као групе разбојника“. Амерички сенатори су навели да су видјели неколико спаљених кућа и села на подручју Книна, као и да су била поштеђена хрватска села и већа мјеста – Книн, Дрниш и Врлика, „вјероватно како би се вратили Хрвати који су то подручје напустили 1991. и 1992. године“.

Како пише „Јутарњи лист“, у дипломатском депеши стоји и да је један канадски посматрач изјавио да је видио хрватског војника „који је позирао са старијим Србином као трофејем из лова“, и да је „послије тај Србин пронађен у оближњем пољу с  метком у глави“.

Београдска „Политика“ (27. августа 2011) пише, на основу написа дописника из Загреба, да су  „најновији документи које ових дана објављује Викиликс унијели пометњу у нека већ увријежена хрватска схватања недавне прошлости – толико да већина домаћих медија „прескаче” неугодни дио и преноси оне мање болне за национални понос“.

„Док, службено, САД честитају хрватским челницима политичке и војне успјехе поводом државног празника којим се обиљежава запосједање Книна и враћање Крајине под власт Загреба, како је то било и почетком овог мјесеца, објављени извјештаји амбасаде ове земље говоре нешто сасвим другачије: Американци су, наиме, тада били увјерени да војна акција „Олуја” није хрватски војни успјех, већ да је била успјешна зато што су се Срби повукли из Крајине“, пише „Политика“.

Оставите коментар