Лист за избегла, прогнана и расељена лица

18 година од страдања 88 Срба у околини Госпића

0 коментара
18 година од страдања 88 Срба у околини Госпића

Од почетка акције Хрватске војске и МУП-а „Медачки џеп“ у којој је 1993. убијено 88 Срба у околини Госпића, 9. септембра се навршава 18 година.

Tог и неколико наредних дана 1993. године, хрватска војска и специјалци напала су подвелебитска села у јужном дијелу Лике, која су била под заштитом канадског контингента УН (Унпрофора).

До 17. септембра убијено је 46 крајишких војника, шест милиционера и 36 цивила, од којих је 26 било старије од 60 година. Према подацима „Веритаса“, по завршеној акцији, хрватска војска предала је српској страни 52 леша, а припадници Унпрофора, су из директне борбе извукли још 18 лешева, од којих је већина била измасакрирана и запаљена. Године 2000. пронађено је још 11 лешева скривених у септичкој јами у Госпићу.

Сва три села Медачког џепа, Дивосело, Читлук и Почитељ су опљачкана и затим сравњена са земљом по систему „спржене земље“. Међу пронађеним посмртним остацима, осам је остало неидентификовано, док се за четири леша и даље трага.

Тадашњи командант Унпрофора Жан Кот је по уласку у Џеп, након тродневних борби канадских мировњака и хрватских војника и специјалаца, забиљежио да у „селима кроз које је прошао више нема знакова живота, ни људи, нити животиња, а разарање је потпуно, систематско и намјерно“.

За злочине у Медачком џепу Хашки трибунал подигао је оптужнице против тројице генерала ХВ – Јанка Бобетка (у међувремену умро), Рахима Адемија и Мирка Норца, који су се теретили за злочине против човјечности и кршења закона и обичаја рата. Према оптужници, снаге хрватске војске и полиције су под њиховом командом током офанзиве на Медачки џеп „потпуно уништиле село, лишавајући српско цивилно становништво кућа и домаћинстава“.

До суђења пред Хашким трибуналом, ипак, није дошло, пошто је, у септембру 2005. године, „случај Адеми и Норац“ пребачен у надлежност хрватског правосуђа, које је 22. новембра 2006. преко надлежног тужилаштва, подигло „домаћу“ оптужницу против њих.

Суд је изреченом пресудом утврдио да су у Медачком џепу почињени ратни злочини над српским цивилима и ратним заробљеницима, али је првооптужени генерал Адеми ослобођен оптужбе, док је Норац осуђен на шестогодишњу казну затвора.

У операцији је, као високо позициониран у командном кадру, учествовао и каснији предсједник привремене владе Косова Агим Чеку, али он, као ни адмирал Давор Домазет Лошо, нису процесуирани.

Јединици канадске лаке пјешадије „Принцеза Патриша“ и њеном команданту Џиму Калвину, бивша премијерка те земље Адријана Кларксон је прије неколико година, уручила високо канадско војно признање.

 

Оставите коментар