Лист за избегла, прогнана и расељена лица

In memoriam Петар Краљ

1 коментар
In memoriam Петар Краљ

Петар Краљ (1941-2011)

Један од најпознатијих српских и југословенских глумаца Петар Краљ умро је 10. новембра у 71. години, послије дуге и тешке болести.

Краљ је рођен 4. априла 1941. године у Загребу, у крајишкој породици, што је с поносом истицао. Радо је наступао на промоцијама књига Крајишника и у другим приликама, кад год би  га земљаци позивали а он могао да ускади слободно вријеме. Чинио је то готово до посљедњег дана живота.

Краљ је дипломирао на Академији за позориште, филм, радио и телевизију у Београду. Од 1968. је 11 година био члан „Атељеа 212″ а од 1979. Је био слободни умјетник. Одиграо је бројне представе и у Народном позоришту у Београду. Сматра се за једног од најбољих тумача Шекспировог Хамлета, представе традиционалног учесника Дубровачких љетњих игара. <глумио је у више од 200 улога, добитник је више  признања –  Статуете Јоаким Вујић, најпрестижније глумачке награде „Добричин прстен“ која се годишње додјељује за животно дјело, а лауреати су бардови српског глумишта. Награда „Павле Вујисић“, која се на нишким Филмским сусретима додјељује, такође за за животно дјело, уручена му је 2006, а награду за животно дјело на Стеријином позорју добио је прошле године.

Насловну улогу у монодрами Живео живот Тола Манојловић аутора Моме Димића на сцени  Подрума „Атељеа 212″ непрекидно је играо више од четири деценије, чиме је поставио  рекорд и у свјетским размјирима.

Оставите коментар