Лист за избегла, прогнана и расељена лица

О нама

Електронско издање „Крајишких новина“, као и тај периодични лист, покренули су новинари избјегли из бивше РСК, с циљем да се обраћају крајишким Србима, који су највеће жртве кобних дешавања деведесеих година, и тога су свјесни  и данас, 15 година послије тог етничког инжењеринга.

Августа 1995. је обављено највеће етничко чишћење у Европи у другој половини 20. вијека а Срби су у свега неколико година из родног краја гдје су вијековима били конститувни народ, протјарани широм свијета. Највећи број наставио је да живи у Војводини и околини Београда. Од неколико стотина хиљада, у мјеста дотадашњег живљења у Републику Хрватсу и Федерацију БиХ вратило се свега неколико десетина хиљада њих, углавном старији људи, а многи повратници су у међувремену и умрли.

Ове новине и њихово интернет издање су ријетка гласила којима су Крајишници основна тема, изузев интернет страна посвећених родним мјестима или регијама. „Крајшке“ излазе само захваљући новчаној подршци Покрајинског секратаријата за информације АП Војводине и, од првог броја, стандардном броју читалаца.

Издавач, Крајина прес, са сједиштем у Новом Саду, успио је да до краја 2010. године објави осам бројева листа, настављајући традицију „Крајишких новости“, под којим именом је од јула 2007. изашло девет бројева готово истовјетног уређивачког концепта и новинарског састава намијењених истој циљној групи.

Уређивачки концепт је под првог браја јасно дефинисан – теме о Крајишницима данас, њихова историја и традиција, али и писање о негативним појавама у којима су учестовали, тако да нас, и за то имамо доказе, читају и сви остали заинтересовани читаоци.

Намјера нам је да у свему томе истрајемо.

 

Импресум

Издавач:

Крајина прес, Нови Сад

Директор:

Миле Совиљ

Главни и одговорни уредник:

Данко Перић

Стални сарадници

Милан Мицић (Нови Сад),

Петар Б. Поповић (Београд),

Марија Зорић (Земун),

Манда Вуковић (Нови Кнежевац),

Александра Бијеливук (Врбас),

Славиша Сабљић (Бања Лука),

Ненад Јовановић (Загреб)

Дизајн и припрема штампе:

Игор Болта

Адреса редакције:

21000 Нови Сад, Стевана Христића 11

Телефон:

+381 63 857 3005

+381 63 857 3005

e-mail:

krajiske.novine@yahoo.com

web:

www.krajiskenovine.com

Штампа:

COLOR PRINT

Нови Сад

Дистрибуција:

PRESS INTERNATIONAL,
Нови Сад

CIP – Каталогизација у публикацији Библиотека Матице српске, Нови Сад

Месечно, ISSN 1820-9378 1820-9378

COBISS.SR-ID 234202887